Blåstempling og garanti
Statsautoriserede fodterapeuter er de eneste der har en statsanerkendt uddannelse. Autorisationen er en blåstempling og din garanti for kvalitet, høje faglige kompetencer og hygiejnestandard. Her er du garanteret patientsikkerhed efter gældende lovgivning
Råd & vejledning
Fodhygiejne 10 gode råd
Skyl, tør og smør dine fødder hver dag, og du er kommet langt. Følger du tilmed resten af de 10 råd, har du gjort dine fødder en stor tjeneste.
1. Skyl fødderne dagligt
Lunken vand er bedst, og det er tilstrækkeligt at skylle dem i brusebadet. Hvis du bruger sæbe, skal du være opmærksom på, at nogle typer sæber udtørrer huden. Husk ligeledes at skylle fødderne grundigt fri af sæben, da sæberester i huden vil udtørre.
Husk at fodbad for dem der har sukkersyge og andre lidelser der påvirker blodomløbet, er fodbad IKKE en god ide og frarådes kraftigt! Du risikere at uopdaget fodsår på grund af den dårlige trofik af huden ender i et fodsår.
Læs mere om diabetes
2. Tør fødderne grundigt
Fødder skal tørres grundigt, når de har været våde, især mellem tæerne. På den måde kan du forebygge hudsvamp, der trives i varme, fugtige og mørke omgivelser.
3. Klip neglene lige over
Negle skal altid klippes lige over. Klipper du dem ned i siden, risikerer du at få nedgroede negle, som kan danne betændelse. Sker det, skal du søge professionel behandling hos en fodterapeut.
4. Brug fodcreme
Smør fødderne ind i creme hver dag, når de er blevet skyllet. Cremen holder huden på fødderne smidig og forebygger hård hud og revner. Når du grundigt har masseret cremen ind i huden (også mellem tæerne) tørre du med et blødt klæde al overskydende creme væk, husk også at komme mellem tæerne, da der ikke må være fedtet eller fugtigt efterfølgende. Husk rene strømper hver dag!
5. Hård hud og ligtorne skal fjernes
Hård hud og ligtorne er tegn på, at dine fødder belastes forkert. Derfor kan der være god grund til at se nærmere på dit fodtøj. Du kan få hjælp til at fjerne hård hud og ligtorne hos en fodterapeut.
6. Motionér fødderne
Dine fødder har rigtig godt af at bevæge sig hver dag. Det styrker fodens muskler og bevægelighed. Du kan fx krumme og sprede dine bare tæer og vippe fødderne op og ned. Der kan du bruge små bolde eller brede elastikker til formålet.
SE VIDEO
7. Åndbare strømper
Skift til rene strømper hver dag. Sørg for, at strømperne ikke strammer, og brug så vidt muligt strømper, der er svedtransporterende eller lavet af naturmaterialer som fx bomuld. Strømper af kunststof som f.eks. nylon forhindrer huden i at ånde, så sved og fugt bliver i strømpen. Dog skal du være opmærksom på at sportsstrømper med kunststof er svedtransporterende og meget velegnet til meget aktivitet.
8. Tjek dine sko
Du kan tjekke, om dine sko passer til dine fødder ved at tage sålen ud og stille dig oven på den. Stikker dine fødder ud over sålen, går du i for små sko. Det kan påvirke dine fødder og ændre din naturlige fodform. Ring til os for en konsultation. Tag dit fodtøj med og vi gennemgår dine fødder og dit fodtøj.
9. Overvej indlæg
Hvis dine fødder har fejlstillinger, kan du gå på en uhensigtsmæssig måde, hvilket kan give dig smerter helt op i ryggen. Du kan derfor have glæde af et indlæg, der kompenserer for fejlstillingerne og giver dig en bedre gang. Hvis indlæg skal virke, skal de fremstilles individuelt til dine fødder og behov. Det kan du få gjort hos os i Faaborg Klinikken, på baggrund af en gang- og fodanalyse. Læs mere om fodindlæg
10. Sko efter aktivitet
Din fødder har det faktisk bedst i sko, der passer til det, du er i gang med. Derfor skal du vælge forskelligt fodtøj, alt efter om du skal på arbejde, til fest, dyrke sport eller slappe af.
På Faaborg Klinikken er vi eksperter i fodtøj og bevægeapparatet. Vi samarbejder med ortopædiske håndskomager, fysioterapeuter og skoforhandlere. På den måde er vi altid opdateret på den nyeste viden, når det handler om tilpasset fodtøj til dine fødder og måden du går på.